LOADING

Type to search

Blog

Viata dulce!!!

Distrbuie

Sa ne indulcim putin!

Produsele de patiserie si cofetarie fac parte din viata noastra! Fie zilnic sau in cadrul evenimentelor deosebite  dorim sa impartim aceste minunatii cu cei dragi!

Ne place sa zambim, sa ne simtim bine, iar dulcele face parte din noi! Nu indulcitorii sunt periculosi ci noi! Atatea trenduri au aparut incat multi dintre noi au fost bulversati! Eu am ramas pe stil vechi 🙂 folosesc zahar doar acolo unde este necesar si unde se poate reduc din cantitate astfel incat sa fie un gust echilibrat si fresh in acelasi timp! In cremele pe baza de ciocolata nu folosesc deloc zahar!

Ca sa am un start bun imi incep ziua cu o cafea cu mult lapte alaturi de cativa biscuiti  sau fursecuri! Voi cum procedati?

Indulcitorii in cofetarie

Indulcitorii intra in categoria celor mai comune ingrediente folosite in cofetarie! Fara dulce nu merge treaba! O mica analiza chimica nu strica nimanui mai ales ca ne ajuta sa intelegem cum functioneaza lucrurile! Totul este o matematica chimica! Posibil si voi cand ati fost mici sa fi invatat sa desenati un om astfel: “Linie linie punct si punct, linie linie si un rotund, linie linie si un balon , acesta este chipul unui om”. Asa am invatat eu sa desenez schematic un om! Sa ne gandim la indulcitori ca si cum ar avea cap, corp si picioare….astfel ei sunt alcatuiti din oxigen, hidrogen si carbon. Pot fi impartiti in doua categorii monozaharide si dizaharide. Cele din urma le putem asocia cu o doamna care are gemeni! Ideea este urmatoarea monozaharidele sunt imediat metabolizate si utilizate in procesul de fermentatie de catre enzime (de exemplu cand folosim drojdia), in schimb ce dizaharidele trebuie mai intai convertite in monozaharide pentru a putea fi utilizate ca si sursa de energie! Deci efort dublu!

Cel mai utilizat indulcitor in cofetarie este zaharul ! Tin minte ca pe timpuri erau campuri intregi cu sfecla de zahar! Chiar si bunicii cultivau!

Zaharul este de multe feluri , iar ca provenienta din multe surse.

Zaharul cu granulatie mare  pe care cu toti il stim si il folosim la aluaturi, torturi, prajituri, creme, etc.

Zaharul cu granulatie mai fina are o putere de dizolvare mai mare decat cel cu granulatie mare, mai ales la produsele de cofetarie care necesita cantitati mari de zahar cum sunt de exemplu bezelele, pavlova si alte produse. Ca sa ne usuram munca trebuie sa stim ce sa folosim!

Zaharul brun folosit pentru aroma lui speciala in produsele de cofetarie.

Zaharul pudra folosit la anumite cruste , glazuri, biscuiti, fursecuri.

Miere, glucoza, siropuri folosite pentru aroma lor deosebita, pentru luciul conferit glazurilor.

Melasa, produs obtinut in urma rafinarii zaharului, ofera culoare si aroma produselor!

De ce trebuie sa folosim acesti indulcitori? Pe langa faptul ca ne fac viata mai frumoasa, mai dulce, stare de bine in tot corpul, sursa de energie, ei mai au si alte proprietati importante!!! Astfel ei asigura:

  • Fragezirea produselor
  • Prospetime indelungata (de exemplu mierea, glucoza, zaharul invertit prelungesc “viata” produselor si asta datorita capacitatii lor higroscopice mult mai mare decat a altor indulcitori)
  • Ajuta in procesul de marire in volum al produselor
  • Asigura stabilitate (de exemplu cand realizam bezele, zaharul dizolvat ajuta la stabilitatea moleculelor de proteine astfel incat sa avem o masa frumoasa si aerata ci nu o ciorba )
  • Culoare si aroma de caramel (zaharul confera produselor coapte o culoare frumoasa, iar cand il caramelizam este nebunie la nivelul papilelor gustative)
  • Se completeaza foarte bine cu alte ingrediente (gustul dulce-sarat)
  • Conservare
  • Gustul dulce face parte din noi, este in AND-ul nostru!

Sa ramanem dulci cat mai mult timp!!!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *