LOADING

Type to search

Blog

Viață dulce!!!

Distrbuie

Să ne îndulcim puțin!

Produsele de patiserie și cofetărie fac parte din viața noastră! Fie zilnic sau în cadrul evenimentelor deosebite  dorim să împărțim aceste minunății cu cei dragi!

Ne place să zâmbim, să ne simțim bine, iar dulcele face parte din noi! Nu îndulcitorii sunt periculoși ci noi! Atâtea trenduri au apărut încât mulți dintre noi au fost bulversați! Eu am rămas pe stil vechi 🙂 folosesc zahăr doar acolo unde este necesar și unde se poate reduc din cantitate astfel încât să fie un gust echilibrat și fresh în același timp! În cremele pe bază de ciocolată nu folosesc deloc zahăr!

Că să am un start bun îmi încep ziua cu o cafea cu mult lapte alături de câțiva biscuiți  sau fursecuri! Voi cum procedați?

Îndulcitorii în cofetărie

Îndulcitorii intră în categoria celor mai comune ingrediente folosite în cofetărie! Fără dulce nu merge treaba! O mică analiză chimică nu strică nimănui mai ales că ne ajută să înțelegem cum funcționează lucrurile! Totul este o matematică chimică! Posibil și voi când ați fost mici să fi învățat să desenați un om astfel: “Linie linie punct și punct, linie linie și un rotund, linie linie și un balon , acesta este chipul unui om”. Așa am învățat eu să desenez schematic un om! Să ne gândim la îndulcitori ca și cum ar avea cap, corp și picioare… astfel ei sunt alcătuiți din oxigen, hidrogen și carbon. Pot fi împărțiți în două categorii monozaharide și dizaharide. Cele din urmă le putem asocia cu o doamnă care are gemeni! Ideea este următoarea monozaharidele sunt imediat metabolizate și utilizate în procesul de fermentație de către enzime (de exemplu când folosim drojdia), în schimb ce dizaharidele trebuie mai întâi convertite în monozaharide pentru a putea fi utilizate ca și sursă de energie! Deci efort dublu!

Cel mai utilizat îndulcitor în cofetărie este zahărul ! Tin minte că pe timpuri erau câmpuri întregi cu sfeclă de zahăr! Chiar și bunicii cultivau!

Zahărul este de multe feluri , iar ca proveniență din multe surse.

Zahărul cu granulație mare  pe care cu toți îl știm și îl folosim la aluaturi, torturi, prăjituri, creme, etc.

Zahărul cu granulație mai fină are o putere de dizolvare mai mare decât cel cu granulație mare, mai ales la produsele de cofetărie care necesită cantități mari de zahăr cum sunt de exemplu bezelele, pavlova și alte produse. Ca să ne usuram munca trebuie să știm ce să folosim!

Zahărul brun folosit pentru aroma lui specială în produsele de cofetărie.

Zahărul pudră folosit la anumite cruste , glazuri, biscuiți, fursecuri.

Miere, glucoză, siropuri folosite pentru aromă lor deosebită, pentru luciul conferit glazurilor.

Melasa, produs obținut în urma rafinării zahărului, oferă culoare și aromă produselor!

De ce trebuie să folosim acești îndulcitori? Pe lângă faptul că ne fac viața mai frumoasă, mai dulce, stare de bine în tot corpul, sursă de energie, ei mai au și alte proprietăți importante!!! Astfel ei asigura:

  • Fragezirea produselor
  • Prospețime îndelungată (de exemplu mierea, glucoza, zahărul invertit prelungesc “viața” produselor și asta datorită capacității lor higroscopice mult mai mare decât a altor îndulcitori)
  • Ajută în procesul de mărire în volum al produselor
  • Asigură stabilitate (de exemplu când realizăm bezele, zahărul dizolvat ajută la stabilitatea moleculelor de proteine astfel încât să avem o masă frumoasă și aerată ci nu o ciorbă )
  • Culoare și aromă de caramel (zahărul conferă produselor coapte o culoare frumoasă, iar când îl caramelizam este nebunie la nivelul papilelor gustative)
  • Se completează foarte bine cu alte ingrediente (gustul dulce-sărat)
  • Conservare
  • Gustul dulce face parte din noi, este în AND-ul nostru!

Să rămânem dulci cât mai mult timp!!!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *