LOADING

Type to search

Retete

Bezele Frantuzesti, Bezele Colorate – reteta cu video

Distrbuie

Bezele Frantuzesti, Bezele Colorate

 

Acest material îl poți salva și pe calculatorul tău, poţi să îl recitești sau să îl păstrezi! Clik pe descărcă rețeta!

Operațiunea “Bezea” 

O bezea franțuzească, colorată, un spiriduș și multă voie bună! Cu așa incrediente rețeta este un success! Noi ne-am distrat! Așa să faci și tu!

Ingrediente

  • Zahăr tos 526 g
  • Albușuri 263 g
  • Timp coacere; 40 min-1 ora și ceva
  • Temperatură coacere: 120 grade Celsius, cu ventilație (alegeti temperatura in functie de cuptorul vostru)
  • Tip bezea : franțuzească (albușurile sunt bătute cu zahărul până la dizolvare)
  • Otet1-2 lingurițe
  • Esență
  • Colorant alimentar

Tipsuri

  • Chiar dacă se recomandă că în bezeaua franțuzească și zahărul pudra, am preferat să renunț la el, datorită faptului că folosind doar zahăr tos bezeaua este mult mai stabilă și capătă un volum mai frumos!
  • Albușurile să fie la temperatura camerei; vor capătă volum și mai mare
  • Că să se dizolve zahărul tos nu trebuie să-l puneți pe tot! El se adaugă în trepte….trepte mici!!! Cu cât cantitatea de zahăr este mai mare în rețeta, timpul de dizolvare se va dilata și astfel mixerul va transpira mai mult. Eu am adăugat câte 3 linguri, iar după ce s-au dizolvat foarte bine am mai adăugat încă 3 linguri de zahăr și tot așa până la sfârșit. Să avem răbdare!!! Asta este un secret!!!
  • Timpul de coacere depinde de mărimea bezelelor și de cuptorul vostru! Dacă bezelele vor fi posate în dimensiune mică posibil că în 30-40 min să fie gata, cu cât sunt mai mari timpul de coacere crește! Se verifică astfel: să fie crocante și să se dezlipească cu ușurință de pe hârtia de copt! Față –spate perfecte!!!
  • Bezelele pot fi coapte și la temperaturi mici, cu cât temperatura este mai mică cu atât timpul de coacere este mai mare. Dacă temperatura este mai mare timpul va fi mai scurt!!!
  • Eu le prefer la 120 grade Celsius pe ventilație…sunt cele mai rezistente la decor, la umezeală!!! Asta am aflat după multe teste!!!
  • Se pot pune în cuptor 2-3 tavi (în funcție de dimensiunea cuptorului). Dacă puneți 3 tavi și observăți că la un anumit nivel va crapă bezelele renunțați la o tavă și coaceti doar 2 tavi!!!
  • Dacă va crapă toate bezelele în cuptor înseamnă că temperatura setată nu este cea dorită de voi și cuptorul își face de cap. În acest caz reduceți temperatura și când aveți timp puteți testa cu un termometru de cuptor dacă totul este așa cum trebuie! Un alt secret: să cunoști bine cuptorul!!! Să nu te facă el, ci să-l faci tu pe el.
  • Dacă la 120 grade Celsius crapă bezelele, chiar si cu o tavă in cuptor, recomand sa coaceti la 90-100 grade si mariti timpul de coacere!

Mod de lucru

S-a întâmplat să aleg aceste cantități menționate mai sus! Regula este aceasta: la o cantitate x de albușuri se adaugă 2x (cantitate dublă) de zahăr tos!

Este de preferat să aveți un cantar! Cântăriți albușurile și apoi știți că trebuie să adăugați cantitatea dublă de zahăr tos, pe care o veți cântări într-un alt recipient! Nu uitați de lingură!!! S-o aveți lângă voi!

Se adaugă toate albușurile în bolul de la mixer! Se pornește mixerul la viteză mică în primul minut că să le “amețiți puțin”.  După care se crește la o viteză medie până când se albesc și devin frumoase!

Veți observa că vor crește în volum! Acum este momentul să începeți adăugarea zahărului cu lingura. Câte 3 linguri, așteptați dizolvarea totală și apoi adăugați încă 3 și tot așa. Dacă forțați veți rămâne cu zahăr nedizolvat! Nu măriți viteza mixerului pentru că zahărul nu se mai dizolvă! Viteză medie până în momentul în care s-a dizolvat și ultima lingură adăugată!!! Eu am folosit un kitchenaid artisan. Dacă aveți alt tip de mixer mergeți pe viteză medie până la dizolvarea totală a zahărului!

Acum este momentul în care eu adaug oțetul și esența.

Măriți viteza mixerului! Viteză mare! Veți observa că bezeaua începe să lucească și va încerca să fugă din bolul mixerului. Puteți adauga și colorantul alimentar! Eu la bezele prefer colorantul gel! Este foarte ușor de folosit! Mixati la viteză mare până bezeaua se mărește și încearcă să iasă din mixer (mai ales dacă aveți cantitate mare). Eu în acest punct mă opresc!!!

Datorită cantității mari de zahăr procesul mixării a durat mai mult, se poate observă că a durat aprox 1 ora! Dacă veți avea o cantitate mai mică se va miscora timpul!

Cuptorul trebuie încins la 120 grade Celsius pe ventilație! Când este gata bezeaua din mixer, el să fie încins deja!

Tăvile să fie pregătite și tapetate cu hârtie de copt,apoi posati bezelele! Dacă le doriți foarte mici gen “baby bezele” să le verificați după 30 min, la un diametru de 6-6,5 cm timpul va fi o ora și ceva, maxim 1 ora și 30 min! După o ora să le verificați! Cuptorul decide timpul final! Eu am un cuptor electric de la Bosch, este foarte foarte bun! Coace că cele profesionale! Nu le fac reclamă, dar îl recomand în caz că va doriți pe viitor un cuptor electric performant!

Aceste bezele rezită foarte bine, se pot folosi la torturi decorate cu glazuri oglindă (cele cu lapte condensate, glucoză ..), decorate cu ganache, naked-cakeuri.

Să fim cât mai dulci!

Acest material îl poți salva și pe calculatorul tău, poţi să îl recitești sau să îl păstrezi! Clik pe descărcă rețeta!

Reteta este a ta, la fel si cursul video, complet și gratuit! Ai acces la video! Îți trimit pe adresa de mail!

* indicates required
Articolul anterior
Urmatorul articol

3 Comentarii

  1. Proca Ioana 3 martie 2019

    O rețetă bine explicata, bezele au ieșit super!!! 😍

    Răspunde
  2. AncaGh 3 martie 2019

    Cele mai bune bezele încercate vreodată. A fost putin dificil cu cuptorul meu pe gaz, până am descoperit cum sa le fac sa nu crape, dar acum ies minunat.

    Răspunde
  3. Cristea anca elena 11 martie 2019

    Dupa multe retete incercate si aruncate,am reusit sa fac aceste bezele absolut minunate.Am.facut atat de multe incat mi-au ajuns si pentru ornat torturi si pentru mancat ai pentru oferit celor ce adora bezelele.Multumesc frumos,Teo,pentru ca ai facut public secretul bezelei perfecte.Te imbratisez si iti doresc mult succes in ceea ce faci!

    Răspunde

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *